Pomidory i likopeny – kontynuacja

Od dawna przedmiot troski stanowi problem szczególnie częstego występowania raka stercza u ludności afroamerykańskiej. Warto zauważyć w tym miejscu, że wykazano w badaniach, iż ludzie Ci szczególnie rzadko jedzą pomidory i ich przetwory. Mimo że, jak dotąd, nie przeprowadzono żadnych badań, których celem byłoby wykazanie, że to właśnie różnice w sposobie odżywiania się są odpowiedzialne za różnice w częstości zachorowań na raka stercza, przedstawione dane sugerują, że właśnie tak może być.

Pasta pomidorowa, świeże pomidory, pomidory gotowane, pieczone i tak dalej zawierają znaczne ilości likopenu. Nasz organizm nie potrafi jednakże wchłonąć likopenu, jeśli w pożywieniu nie występuje tłuszcz. Codzienne wypijanie szklanki soku pomidorowego lub zjedzenie kilku plastrów surowych pomidorów bez żadnego sosu sałatkowego nie zapewni nam wystarczającej porcji likopenu. Niektórzy eksperci w ogóle wątpią, czy likopen z surowych pomidorów, nawet w obecności tłuszczu, wchłania się z przewodu pokarmowego. Gotowanie pomidorów z dodatkiem oliwy, tak jak to się robi przy sporządzaniu pasty pomidorowej i sosu pomidorowego, skutkuje dwu, trzykrotnym zwiększeniem się przenikania likopenu do krążącej krwi po posiłku. I przeciwnie – ludzie, którzy piją dużo soku pomidorowego, nie mają wcale wyższego stężenia likopenu we krwi, ponieważ w soku tym nie ma tłu szczu, który ułatwiałby organizmowi wchłonięcie tego składnika. Mimo że lekkie przegotowanie pomidorów wydaje się najbardziej skuteczne, jedzenie sałatki z pomidorów z odrobiną oliwy, jedzenie suszonych na słońcu pomidorów z oliwą, a najprawdopodobniej i picie soku pomidorowego z jednoczesnym jedzeniem odrobiny sera lub innego produktu zawierającego tłuszcz, zwiększa stężenie likopenu we krwi,

W badaniach wykazano, że źródłem większości likopenu we krwi mężczyzn są sos pomidorowy i pizza. Mimo że istnieje tylko jeden sposób na podniesienie poziomu likopenu we krwi, nie można zapomnieć, że pizza z serem, kiełbasą i pepperoni zawiera ogromne ilości tłuszczów nasyconych. Można uniknąć objadania się tłuszczami nasyconymi – trzeba zacząć jeść makarony z sosem pomidorowym, nauczyć się jeść pieczone pomidory, dodawać trochę oliwy do sałatki z pomidorów, jeść zupę pomidorową, dodawać sos salsa do mięs i sałatek, a nawet jeść ketchup (zapoznaj się z tabelą 5.1).

Leave a Reply