Folian

Wraz ze spadkiem w surowicy krwi poziomu folianów zaczynają wzrastać poziomy homocysteiny i odwrotnie. Te dwa związki chemiczne są zaangażowane w niezwykle złożony ciąg reakcji przebiegających wieloetapowo, jednak efekt końcowy można ująć następująco – im jednego mniej, tym drugiego więcej. Im wiecej przyjmujesz folianów, tym masz we krwi niższe stężenia homocysteiny.

Folian (w formie spotykanej w naturze) – czy też kwas foliowy (w suplementacji) – należy do rodziny witamin B. Kwas foliowy jest często zapisywany kobietom w ciąży, dlatego że jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego płodu. Mimo że często myślimy o kwasie foliowym jako o substancji ważnej przede wszystkim w okresie płodowym, powinniśmy pamiętać, że jest nam on potrzebny także w dojrzałych latach. Wraz ze starzeniem się, stężenie kwasu foliowego we krwi spada. Najczęstszym niedoborem witaminowym rozpoznawanym u ludzi w podeszłym wieku jest niedobór folianów. Ponad 50% wszystkich Amerykanów nie przyjmuje na dobę wystarczającej ich dawki. Przeciętnie mężczyzna amerykański spożywa 281 mcg folianów na dobę, a kobieta tylko 271 mcg. Starsi ludzie przyjmują jej nawet jeszcze mniej. Niemal wszyscy przyjmują mniej niż ilość polecana – to jest mniej niż 1100 mcg folianów z pożywieniem lub 675 mcg kwasu foliowego w suplementacji.

Wiele pokarmów zawiera foliany. Szklanka soku pomarańczowego zawiera 43 mcg folianów, a płatki śniadaniowe 100 mcg na porcję. Oznacza to jednak, że po to, by pokryć zapotrzebowanie dobowe, musiałbyś wypijać aż dwadzieścia pięć filiżanek soku pomarańczowego!

Leave a Reply