U KOBIET

Z przyjmowaniem w diecie likopenu wiążą się, jak się wydaje, i inne korzyści. W 1997 roku ponownie przanalizowanlo zgromadzone dane w historycznym już badaniu EURAMIC i odkryto, że u mężczyzn i kobiet, u których stwierdza się wysoki poziom likopenu w organizmie, najwolniej przebiegają procesy starzenia się naczyń tętniczych. I choć do chwili obecnej dostępne są jedynie wyniki jednego badania, to warto zauważyć, że zaobserwowano w nim zmniejszenie o 65% śmiertelności z powodu miażdżycy naczyń. Jeśli przełożymy to na kryteria prawdziwego wieku, okaże się, że cotygodniowe zjadanie dziesięciu porcji pasty pomidorowej odmładza przeciętnego człowieka w wieku pięćdziesięciu pięciu lat aż o pięć lat.

Jeśli zamierzasz podnieść poziom likopenu we krwi, nie jedz chipsów ziemniaczanych czy też innych produktów spożywczych, w których jest nowy substytut tłuszczu – olestra (nazwa handlowa – Olean). Ten fałszywy tłuszcz sprawia, że rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, na przykład witamina D i witamina E, są wypłukiwane z Twojego organizmu i dramatycznie też spada stężenie likopenu we krwi. W jednym z badań wykazano, że codzienne zjadanie sześciu płatków chipsów przygotowanych przy udziale olestry już po miesiącu zmniejsza o czterdzieści procent ilość likopenu w organizmie, zaś jedzenie szesnastu płatków zmniejsza poziom likopenu aż o sześćdziesiąt procent.

Leave a Reply