Przyjmowanie folianów
Kromka białego chleba zawiera tylko 6 mcg folianów, a zielona sałata – 2 mcg. Zwykle wraz z pokarmem przyjmujemy na dobę 275 mcg folianów, więc aby codziennie przyjmować 675 mcg – czyli dawkę najsilniej hamującą efekty starzenia – powinieneś w suplementacji przyjmować 400 mcg tej substancji, Jeśli starasz się pokryć całe zapotrzebowanie na foliany dietą, powinieneś ich przyjmować nawet wiecej – aż 1100 mcg – ponieważ organizm jest w stanie wchłonąć jedynie połowę tego, co jest dostarczane wraz z pokarmem. I tak, przykładowo, 700 mcg folianów w diecie ma tę samą siłę działania, co 400 mcg kwasu foliowego pochodzącego z suplementacji. Proszę się nie obawiać przedawkowania folianów. Do zatrucia może dojść jedynie wówczas, gdy codziennie przyjmuje się ponad 1500 mcg tej substancji.
Będziesz musiał przyjmować foliany już do końca życia. W badaniach klinicznych nie stwierdzono, by ich zażywanie miało jakiekolwiek działania niepożądane. Jeśli Twoje nerki nie pracują odpowiednio, prawdopodobnie powinieneś nie tylko stosować suplementację kwasu foliowego, ale także odżywiać się zgodnie z dietą niskobiałko- wą. Dzięki temu łatwiej będzie kontrolować poziom homo cysteiny we krwi, który zwykle wzrasta pod wpływem diety bogatobiałkowej. Również i witamina B6 obniża poziom homocysteiny we krwi, możesz zatem rozważyć przyjmowanie i tej witaminy. Porozum się w tej sprawie ze swoim lekarzem.