Codzienna rutyna: witamina C i witamina E
Dwie najważniejsze witaminy dla powstrzymania procesów starzenia to witamina C i witamina E. Wykazują one silne działanie antyo- ksydacyjne. Jeśli są przyjmowane łącznie, sprzyjają utrzymaniu układu sercowo-naczyniowego w zdrowiu poprzez zapobieganie odkładaniu się złogów w ścianie naczyń tętniczych. Dodatkowo witamina C wzmacnia układ immunologiczny, poprawia funkcje zarówno oczu jak i układu oddechowego, dzięki czemu łatwiejsze staje się zdrowienie organizmu. Witamina C i witamina E przyjmowane łącznie sprawiają, że naczynia łatwiej ulegają rozkurczowi i pozostają elastyczne. Codzienne dodatkowe przyjmowanie witaminy C w dawce dobowej 600 mg lub więcej, nawet do 2000 mg (w dawkach podzielonych co sześć godzin, tak by nie przyjmować więcej niż 500 mg naraz) i codzienne przyjmowanie witaminy E w dawce 400 1U, w uzupełnieniu prawidłowo zbilansowanej diety bogatej w warzywa i owoce, może sprawić, że staniesz się młodszy nawet i o sześć lat!
Witamina C i witamina E to substancje silnie chroniące przed efektami utleniania, które nawzajem się uzupełniają. Witamina C jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie, zaś witamina E rozpuszcza się w tłuszczach. Cóż to oznacza? Komórki organizmu są złożone z dwóch elementów: błony komórkowej i wnętrza. Błona komórkowa, jej zewnętrzna warstwa, składa się z lipidów, inaczej tłuszczu. Ponieważ witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, zapobiega ona postarzającym efektom utleniania tej błony. To właśnie w błonie komórkowej odkłada się lipofuscyna, którą można zaobserwować jako brązowawe podbarwienie tkanki. I przeciwnie – witamina C rozpuszcza się głównie w wodzie, może zatem przenikać do wnętrza komórki i tam wiązać wolne rodniki tlenowe. Razem te dwie witaminy zapobiegają powstawaniu uszkodzeń związanych z procesami utleniania zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz komórki (patrz: tabela 7.1).