Witamina E

Jak już wspominałem, witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczu. Ta jej właściwość sprawia, że ma szczególnie silne działanie antyo- ksydacyjne. Witamina E przede wszystkim działa na utlenione tłuszcze, te same, które zamykają światło tętnic, zmniejsza rozmiary złogów lipidowych oraz zapobiega pierwotnemu odkładaniu się tłuszczów w ścianie naczyniowej. Utrudnia bowiem przyłączanie się niebezpiecznego cholesterolu frakcji LDL do ściany naczyniowej.

Witamina E może obniżać zagrożenie zawałem u kobiet nawet o 40%, zaś u mężczyzn o 35%. Jeśli dana osoba już cierpi na chorobę naczyń tętniczych, jednak jej naczynia nie są zwłókniałe czy na trwale zesztywniałe, witamina E może zmniejszyć iyzyko wystąpienia zawału serca nawet o 75%. Jest to doprawdy zdumiewająco silne działanie! Tak proste działanie, jak przyjmowanie codziennej dawki 400 IU witaminy E sprawi, że staniesz się młodszy, będziesz miał zdrowszy układ sercowo-naczyniowy, a co za tym idzie, będziesz silny i pełen energii. Co więcej, witamina E, podobnie jak i aspiryna, rozrzedza krew, dzięki czemu mniej prawdopodobne jest powstanie zakrzepu w świetle naczynia. Chinon zawarty w witaminie E ma silne działanie przeciwzakrzepowe. W toku badań stwierdzono, że płytki krwi mają jeszcze mniejszą skłonność do tworzenia zlepów wówczas, gdy przyjmuje się łącznie witaminę E i aspirynę, a właśnie stałe przyjmowanie aspiryny polecamy (zapoznaj się z rozdziałem 4.).

Zgodnie z najnowszymi doniesieniami, witamina E chroni przed zachorowaniem na raka gruczołu krokowego i na raka płuca. Uważa się, że antyoksydacyjne działanie witaminy E przyczynia się także do opóźniania procesów starzenia się układu immunologicznego. Konieczne są dalsze badania, by określić dokładnie, jakie są związki pomiędzy witaminą E a nowotworami złośliwymi, jednak dane, którymi obecnie dysponujemy, wydają się być obiecujące. Okazuje się, że witamina E najprawdopodobniej także wzmacnia mięśnie. I wreszcie, jak już nadmieniłem, wykazano, że witamina E zapobiega powstawaniu zaćmy oka, a wstępne badania wydają się wskazywać, że zapobiega także zmianom degeneracyjnym mięśni, to jest widocznym na pierwszy rzut oka oznakom starzenia się naszego ciała.

Leave a Reply