Zielona herbata: lek na raka gruczołu krokowego?

Kolejny produkt, który wydaje się bardzo obiecujący w zapobieganiu zachorowaniom na raka stercza, to zielona herbata. W kilku badaniach prowadzonych we wschodniej Azji wykazano, że mężczyźni, którzy piją dużo naparu z zielonej herbaty, wydają się być mniej narażeni na zachorowanie na raka gruczołu krokowego. W toku badań prowadzonych na Uniwersytecie Miasta Chicago udało się wyodrębnić cząsteczkę hydroksy „8″, która spowalnia przebieg raka stercza u zwierząt laboratoryjnych. Związek ten, jak się okazuje, jest jednym z najsilniejszych dotychczas odkrytych antyoksydantów, silniejszym nawet od witaminy E i witaminy C. Niestety, ta cząsteczka występująca w zielonej herbacie jest bardzo nietrwała. W procesie mrożenia i odwodnienia, której musi podlegać importowana zielona herbata, związek, który, jak dowiedziono, spowalnia wzrost komórek raka stercza, ulega bezpowrotnemu zniszczeniu. Niestety, by w ogóle ujawnił się wpływ ochronny wynikający z picia zielonej herbaty, należy wypijać nie mniej niż piętnaście filiżanek naparu dziennie. Jak dotąd brak jest na rynku preparatów, które zawierałyby właściwie przygotowany wyciąg z zielonej herbaty. Jednak nie można mieć żadnych wątpliwości, że wyciąg z zielonej herbaty może w przyszłości odegrać ważną rolę w zapobieganiu zachorowaniom na raka gruczołu krokowego. Postaraj się zauważyć, kiedy pojawi się wiadomość o opracowaniu skutecznego preparatu z krzewu herbacianego. Prawidłowo przygotowany suplement może stać się wkrótce dostępny na rynku, jeśli badania nadal będą potwierdzać korzystne działanie tejże substancji. Inne badania z kolei wskazują na to, że zarówno w zielonej jak i czarnej herbacie występują jeszcze inne związki o działaniu przeciwnowo twór owym.

Przytoczone tu oba przykłady możliwości zapobiegania zachorowaniu na raka gruczołu krokowego wykazują, że to, co jesz, ma wyraźny wpływ na to, jakie jest ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy. Jedzenie to jedna z form wchodzenia przez nas w interakcje ze środowiskiem. Uważanie na to, co się je, jest jedną z możliwości wpływu na ryzyko zachorowania na raka, które to ryzyko wiąże się z czynnikami środowiskowymi. Kolejnym czynnikiem środowiskowym, który, jak chyba wszyscy wiemy, wiąże się z ryzykiem zachorowania na raka, jest promieniowanie słoneczne. A dokładnie: w jaki sposób słońce postarza Twój organizm?

Leave a Reply