Związek między melatoniną a cynkiem
Przedstawiliśmy tu cały wachlarz właściwości odmładzających melatoniny. Okazuje się jednak, że mogą się one przejawiać jeszcze inaczej i winnej części ciała. Melatonina powstaje nie tylko w szyszynce. Jej wysokie stężenie, nawet wyższe niż w szyszynce, wykryto w układzie trawiennym. Skąd się tam wzięła? Przypomnijmy sobie rolę melatoniny jako stabilizatora. W procesie trawienia pokarm jest rozdrabniany i wchłaniany przez organizm, przy czym musi on przechodzić przez przewód pokarmowy z odpowiednią prędkością, pozwalającą w pełni wykorzystać składniki odżywcze. Wydaje się, że melatonina spowalnia procesy trawienne, by dać organizmowi czas na zużytkowanie potrzebnych witamin i mikroelementów zawartych w pożywieniu. W miarę starzenia się tracimy zdolność ich wchłaniania. To może oczywiście prowadzić do niedoboru wartościowych substancji, co upośledza funkcjonowanie organizmu. Uzupełnienie melatoniny polepsza zdolności absorpcyjne, i tym samym cofa jeden z objawów starości. Melatonina zabezpiecza też wątrobę i układ trawienny przed zgubnym, karcynogennym działaniem wolnych rodników znajdujących się w pożywieniu.
Potwierdzeniem takiego toku rozumowania jest obserwacja, że melatonina polepsza zdolność wchłaniania pewnego pierwiastka o kluczowym znaczeniu. W naszej książce poświęcamy sporo uwagi związkowi między melatoniną a cynkiem, a mówiąc precyzyjniej zdolności melatoniny do regulowania poziomu cynku we krwi. Ma to szczególne znaczenie dla ludzi starszych.