Żelazo

Jeśli tylko nie cierpisz na niedobór żelaza – a stan ten niemal wyłącznie występuje u miesiączkujących kobiet, dzieci i – czasem – u we- getarian, powinieneś raczej martwić się tym, że spożywasz za dużo żelaza. U mężczyzn i kobiet po okresie przekwitania występuje najniższe ryzyko rozwinięcia niedoboru żelaza, zaś większość z nas – nieważne do jakiej grupy ludzi należymy – otrzymuje wystarczająco dużo żelaza z pożywieniem, w tym ze wzbogacanymi płatkami śniadaniowymi, pieczywem i makaronem. A warto w tym miejscu dodać, że Stany Zjednoczone są krytykowane za dodawanie zbyt dużej ilości żelaza do produktów zbożowych. Krytyka ta ma swoje uzasadnienie: konsekwencje przyjmowania zbyt dużych ilości żelaza mogą być poważne. Przedawkowanie może być stanem zagrażającym życiu i dodać Ci lat.

Prawdopodobnie taka wiadomość budzi Twoje zdumienie. Przecież wszyscy z nas wychowywali się na kreskówkach z Popeyem, który łykał szpinak po to, by odzyskać siły. Wszyscy sądziliśmy, że potrzebne jest mu właśnie żelazo. Proszę nie zrozumieć mnie źle – szpinak jest bez wątpienia zdrowy. Jednak nie musisz stosować suplementa- cji żelaza, która Cię postarza. Unikaj przyjmowania żelaza, chyba że takie postępowanie zalecił lekarz.

Leave a Reply